Je moe voelen, weinig energie hebben (vooral aan het einde van de dag). De meesten van ons kennen het wel. En je een keer moe voelen is ook niet zo erg. Maar wat als je over een langere periode weinig energie hebt?

Als we dan al de tijd nemen om even te kijken naar waarom we ons zo moe voelen, hebben we vaak de oorzaak te zoeken in dingen die we niet leuk vinden en die ons energie kosten. Maar wat als je gewoon een super leuk leven hebt en je toch moe voelt?

Wat we echter regelmatig vergeten is dat niet alleen minder leuke dingen ons energie kosten. Maar ook leuke dingen zoals sporten (ervan uitgaande dat dat voor jou onder de categorie “leuk” valt à voor mij is het soms ook een “moetje”), uitgaan, vrijwilligerswerk, de leukste baan van de wereld hebben, kosten energie.

Voor mij was dit toch best confronterend. Jaren geleden ben ik over mijn grenzen gegaan en uitgevallen. Fysiek en geestelijk uitgeput. Maar ik kon dat (achteraf) heel goed verklaren. Ik was al best een lange tijd niet gelukkig op mijn werk, ondertussen wilden we een nieuwe huis bouwen (wat voor mij echt een heel uitdagend proces was en pas echt leuk toen het af was), waren er wat minder leuke privé-dingen, en leefde ik niet echt gezond. En vooral heel veel dingen "moeten" van mezelf. Het uitvallen was een heftige confrontatie en door het roer om te gooien en bijvoorbeeld mijn eigen bedrijf te starten was ik gelukkig in staat dit om te buigen en al vrij snel voelde ik me weer helemaal top!

Maar 1,5 jaar verder voelde ik me toch ook best vaak moe. Vooral fysiek deze keer. Ik vond dat best gek. Ik deed bijna alleen maar dingen die ik vooral heel erg leuk vond (nou ja, op het avondje krachttraining in de week na) en ik zat echt in een flow. Ik deed allemaal dingen die me vooral energie gaven. Want dat had ik wel al geleerd. Kiezen voor dingen die ik echt heel leuk vind en waar ik echt achter sta. Ze bleken me zeker geestelijke energie te geven. Maar mijn lichaam heeft gewoon grenzen. Ook al doe ik alleen maar superleuke dingen, af en toe even rusten en bijtanken is toch wel nodig weet ik nu.

De aanpak van de Lab of Life gaf mij hierin heel mooie inzichten en handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Deze methode heeft me onder andere geleerd dat er verschillende soorten energie zijn. En de ene energie (bijvoorbeeld mentale) kan heel goed in balans zijn, terwijl de andere (bijvoorbeeld lichamelijke) een (forse) disbalans kent.  

Ik heb geleerd om me bewust te zijn van deze verschillen en ook hoe ik inzicht kan krijgen in waardoor de disbalans wordt veroorzaakt. Dat geeft me de kans om bij te sturen.

Betekent dit dat ik nooit meer moe ben? Nee, soms trap ik weer in mijn oude valkuil en doe ik ineens weer allemaal leuke dingen, om op een gegeven moment te concluderen dat ik weken alleen maar thuis ben voor een snelle hap en slapen. Maar ik zie dit steeds sneller onder ogen en kan dan ook steeds sneller weer op de rem trappen en wat gas terug te nemen.

Wil jij ook meer energie en werken aan een betere worklife balance? Wil je meer weten over de Lab of Life methode? Neem dan contact met me op. Ik vertel je er graag meer over.