Als zelfstandig ondernemer krijg ik regelmatig de vraag wat ik als mijn grootste uitdaging zie rondom het ondernemerschap. Voor mij blijft dat het omgaan met belemmerende overtuigingen en gedachten. Maar wat heeft dit te maken met een interview in een glossy blad voor zaken vrouwen in Brabant?

Tot mijn zakelijke kwaliteiten behoren het denken in mogelijkheden en uitdagingen en het met anderen meedenken en creëren.

Gaat het om mezelf…..dan was ik in het verleden zo ongeveer kampioen in het zien van beren op de weg. Ik had altijd ontelbaar veel belemmerende overtuigingen om dingen niet te doen. Iets wat zeker niet zo heel handig is wanneer je kiest voor het zelfstandig ondernemerschap. Maar iets waar ik ook niet uniek in ben. Het hebben van  belemmerende overtuigingen is ook een onderwerp wat ik vaak naar voren zie komen in coachgesprekken. Van de gevolgen van het hebben en handelen naar onze belemmerende overtuigingen zijn we ons niet altijd bewust.

Altijd vind ik het weer interessant om samen met een coachee inzicht te krijgen in zijn of haar belemmerende overtuigingen. Waar komen ze vandaan? En wat doen deze gedachten op dit moment (nog) voor je? Regelmatig komen ze voort uit gedachten die je in het verleden ook mooie dingen hebben gebracht, maar werken ze nu niet meer voor je.

En wat doet het met je wanneer het je lukt om deze overtuigingen en gedachtes los te laten?

Door inzicht te krijgen in mijn belangrijkste overtuigingen (iemand zei me ooit dat ik er zo een wc-rol vol mee kon schrijven. Alhoewel één rol waarschijnlijk nog niet voldoende zou zijn) en me heel bewust te zijn van wat het effect is van deze overtuigingen, lukt het me gelukkig steeds vaker om niet meer te handelen naar deze overtuigingen. Want natuurlijk zijn die overtuigingen en gedachten er nog steeds en ze mogen er ook zijn. Maar ik ben me bewust van hun belemmerende werking.

En wat te gek is het om te ontdekken wat voor wereld er met dit bewustzijn voor je open gaat!

Zo is een vrij sterke belemmerende overtuiging van mij dat wat ik iedere dag weer doe, toch maar gewoon is. Het is bijvoorbeeld “gewoon” mijn werk. Dus hoezo zou ik mijn kennis en kunde delen in een blog, interview of wat dan ook? Daar zit toch niemand op te wachten? Mezelf “promoten”?? Laat mij maar lekker op de achtergrond mijn werk doen. Dat doe ik toch goed?

Anderzijds wil ik heel graag van toegevoegde waarde zijn voor de wereld en andere mensen om me heen. Maar die wereld is natuurlijk groter dan het cirkeltje direct om me heen. En deze wens is sterker dan de belemmerende overtuiging dat wat ik doe gewoon is. Deze wens om voor meer mensen van toegevoegde waarde te willen zijn, maakt dat ik steeds meer uit mijn schulp kruip en me laat zien. Want hoe kan iemand me vinden wanneer ik niet zichtbaar ben?

En toen kwam de kans voorbij om mee te werken aan het project Zaken Vrouwen Brabant. Een project dat Zaken Vrouwen in de spotlights wil zetten. De ervaring leert namelijk dat best veel vrouwen nog altijd (te) bescheiden zijn in het zichzelf laten zien. Dit terwijl ze zoveel gave dingen doen. En dat mag gezien worden.

Ook nu weer deden allerlei interne stemmen hun best om me vooral niet mee te laten doen: “Ik sta helemaal niet graag op foto’s, want ik sta er altijd zo stom op. Een interview….wat wil je dan vertellen?, Jij in een blad voor Zaken Vrouwen?? Zie jij jezelf dan als een Zaken Vrouw?” Ze kwamen allemaal heel vaak voorbij.

Wat ben ik blij dat ik deze stemmen heb genegeerd. Want het effect van meewerken aan het project is niet alleen een interview en een foto in een overigens prachtig blad. Nee, het hele project maakt me weer bewust van wat ondernemerschap is, waarom het me zo’n goed gevoel geeft. En het heeft me in contact gebracht met geweldig inspirerende, ondernemende vrouwen die anders wellicht nooit op mijn pad waren gekomen. Wie weet wat voor mooie dingen er allemaal nog uit voort gaan komen. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat ik weer een hele stroom aan nieuwe ideeën door me heen voel gaan. Wat is ondernemen en uitdagingen aangaan leuk!